Aküler şarj işlemi esnasında patlayıcı gazlar çıkarırlar. Şarj işleminin yapıldığı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Akü üzerinde ve çevresinde çalışırken daima koruma gözlüğü takın. Akülerde oluşan hidrojen gazı son derece yanıcıdır. Kıvılcım, alev, yanan sigara, kaynak, sürtünme ve statik elektriğin boşalması gibi diğer tutuşturucu etkenleri akülerden uzakta tutun. Aksi takdirde gaz alev alıp, patlayabilir.
Araçtan bir aküyü sökerken önce (-) negatif olan kutup başını sökün, araca aküyü takarken ise önce (+) pozitif kutup başını bağlayın.
Şarjda doğrudan devreleri bağlamayın veya sökmeyin. Kıvılcımdan kaçınmak için, kablo başlıklarını bağlarken veya çıkartırken daima önce şarj ve test cihazlarını kapatın.
Sulu aküleri herhangi bir yana 45 °C'den fazla eğmeyin. Aküler ciddi yanıklara sebep olabilecek sülfürik asit içerirler, asit ile temas halinde, temas yerini bol su ile yıkayın. Göze asit kaçması halinde yıkamanın hemen arkasından tıbbi kontrolden geçin. Donmuş aküyü şarja bağlamadan önce 15°C’ ye kadar ısınmasını bekleyin. Akü voltajının doğru yönde olduğunu görmeden araca takmayın. Aküleri ve elektroliti çocuklardan uzak tutun. Atlama kablosu ile araç çalıştırmalarda; önce iki akünün de pozitif (+) kutuplarına kabloları bağlayın, sonra diğer kabloyu, kurtarıcı ve arızalı aracın negatif (-) kutuplarına bağlayın. Bağlantı, toprak kablosunun bağlı olduğu şaseden mümkün olduğu kadar uzakta yapılmalıdır. Aracın çalıştırılmasından sonra işlemin tersini yapın.
EMNİYET TEDBİRLERİNİ YERİNE GETİRİN Ca-Ca bakım gerektirmeyen sulu şarjlı akümülatörler 6 ay, Hibrit aküler 3 ay şarjını kaybetmeden depolanabilir. Aküler eğer deşarj olmuş vaziyette depolanır ise hasar görürler. Bütün aküler serin ve kuru bir yerde saklanmalı, ayrıca sulu akümülatörler düz konumda ve birbiri üzerine konacaksa aralarına muhakkak ayırıcı (ör: strafor) yerleştirerek depolanmalıdır. Akü üstleri temiz olmalıdır.
İLK GİREN İLK ÇIKAR prensibi ile hareket edilmelidir. Depolama sırasında bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Kalsiyumlu Ca-Ca sulu akümülatörlerde yeniden şarj gereği:
Şarj ederken asit taşmasına ve sıcaklığın 52°C’nin üzerine çıkmasına müsaade etmeyin. Eğer sıcaklık yükselir ise şarj akımını düşürün veya akü soğuyuncaya kadar şarjı kesin. Yüksek şarj sıcaklığı aküye zarar verir.
Bir aküyü kontrol ederken test etmeden önce daima aşağıdaki durumlara karşı kontrol edin:
Şarj Seviyesinin Ölçülmesi: Hassas bir voltametre ile açık-devre voltajını ölçün. NOT: hiçbir zaman araçta veya dışarıda şarjdan yeni çıkmış bir akünün şarj durumu ölçülmez. Bu durumda yanıltıcı bir yüksek voltaja sahip yüzey şarjı vardır. Yüzey şarjını almak için aküyü 15 x 15 A ile veya araçta ise uzun ön farları 15sn. açık tutarak deşarj edin.
Eğer şarj durumu:
Yükleme Testi: Yük altında akümülatör testi ve sonuçlarının değerlendirilmesi kullanılan cihazların sistemine bağlıdır.
Yükleme testi ve sonuç değerlendirilmesi cihaz talimatına göre yapılır.
Aracın Elektrik Donanım Kontrolü: Yeni bir akümülatörü takarken veya arızalı bir akümülatör geldiğinde aracın akü ile
ilgili elektrik donanımına bakın. Araçta meydana gelebilecek en yaygın hata aşırı şarj veya eksik şarj etmedir.
Alternatör çıkış voltajının normal bir akü ile ve tam gaz verirken Hibrit aküler için 13,8 – 14,4 volt arasında olup olmadığını ölçün,
Ca-Ca aküler için 13.8-14.8V arası voltaj çıkışı uygundur. (12V’luk araçta)
NOT: Elektronik devre ve kodlamaların akünün çıkarılışı ile hafıza kaybına uğradığı araçlarda,
akümülatörü sökmeden önce ikinci bir akü veya özel cihazı devreye sokarak sistemin kesilmesini önleyin.
ŞARJ İŞLEMİ EMNİYET TEDBİRLERİNİ YERİNE GETİRİN Buşonu (kapağı) açılabilen akülerde şarj süresi 20°C - 35°C arasında bütün
hücrelerdeki elektrolit yoğunluğunun 1.280 g/cm3 olmasına bağlıdır. Bu değere erişildiğinde şarj kesilir.
Yarım saat dinlendirilen aküde elektrolit seviyesi maksimum çizgisine ayarlanıp üzeri silinerek araca takılır.
Sulu şarjlı olarak bekleyen veya müşteriden gelen deşarj aküler şarj seviyelerine göre aşağıdaki çizelgelerde
verilen akım ve sürelerde şarj edilirler. Ancak kullanılmış akülerde istenilen yoğunluğa çıkmayabilir.
Bu akülerde şarjın son iki saatindeki düzeltilmiş yoğunluk değişmemiş ise yapılan şarj yeterli görülür.
Buşonu açılmayan tam kapalı akümülatörlerde, voltaj değerlerine göre şarj uygulanır.
AKÜ SEÇİMİ VE MONTAJ İŞLEMİ Akümülatör seçerken dikkat edilmesi gereken parametrelerden; ölçüler, soğuk marş akımı ve kapasite değerleri en önemli seçim kriterleridir. Sulu şarjlı bekleyen akülerde, ortalama günlük ısının 4°C’den az olduğu zamanlarda açık devre voltaj 12.50 Volt ve altında ise yukarıdaki yönteme göre yeniden şarj edin. Ortam sıcaklığı yüksek ise açık devre voltaj 12,40 volt ve altına düştüğünde yine verilen yönteme göre yeniden şarj edin. Eski aküyü çıkarmadan önce yeni aküye doğru bağlantı yapabilmek için kabloları +/- olarak işaretleyin. Akü voltaj değerini ve yönünün ölçerek doğruluğundan emin olun, kablo bağlantıları ve akü tablasını dikkatle kontrol edin ve temizleyin. Yeni akümülatörü yerleştirin ve bağlantıları takıp sıkıştırın. Pozitif (+) kabloyu ilk önce bağlayın. Sonra negatif (-) topraklı kabloyu bağlayın. Dikkatlice sıkıştırın. Aşırı sıkıştırma kutuplara zarar vereceğinden akü kutuplarının yandan sıkıştırırken özellikle dikkatli olun.
ELEKTROLİT SEVİYESİ DÜŞEN AKÜMÜLATÖRE SADECE SAF SU KONULMALIDIR.